19 Mart 2008 Çarşamba

Genç Yazar Adayları İçin Gazeteci-Yazarlık Yarışması Düzenlenemez mi?

Genç Yazar Adayları İçin Gazeteci-Yazarlık Yarışması Düzenlenemez mi?

Türkiye’deki ulusal televizyon kanallarında, en popüleri ve en çok süreklilik kazananı olan Popstar yarışması benzeri müzik ve gösteri dünyasının değişik alanlarıyla ilgili yarışmalardan geçilmiyor. Hemen her televizyon kanalının gerçekleştirmiş olduğu bu müzik, dans yada Biri Bizi Gözetliyor(BBG) benzeri yarışmalarla, özellikle genç yeteneklerin keşfedilerek sanat dünyasına kazandırılması amaçlanmaktadır. Keza, her sene düzenlenen bir sürü güzellik yarışmalarıyla da moda ve gösteri dünyasına pek çok yeni yüzün kazandırıldığını görüyoruz.

Edebiyat ve gazetecilik alanında da değişik yayınevi ve medya kuruluşlarınca zaman zaman kimi yarışmaların düzenlendiği oluyor. Ancak bu yarışmalar, daha çok belli bir konuyla ilgili tek bir makale yarışması şeklinde olmakta yada, yarışma genel bir edebiyat yahut gazetecilik yarışması mahiyetindeyse şayet; şiir, hikaye, tiyatro, deneme, haber, fotoğraf, yorum..vb. türler itibariyle yapılmaktadır. Saydığımız bütün bu şekillerdeki yarışmalarda müsabakalar, adayların hazırlamış oldukları eserleri jürinin beğenisine sundukları ve jürinin de bunlar arasından dereceye girmeye hak kazanan eserleri seçtikleri “klasik” bir tarzda gerçekleşmektedir.

Bir makale yarışması, örneğin, katılımcıların, yarışma takvimi içerisinde hazırlayıp tertip komitesine teslim ettikleri eserlerin jüri tarafından değerlendirilmeye alınması ve dereceye girenlerin belirlenmesi ile birlikte sessiz sedasız bir biçimde sona erer.

Halbuki, Popstar müzik yarışmasına benzer bir formatta yapılacak ve ulusal bir televizyon kanalı tarafından –ki bu kanal örneğin NTV, CNN Türk benzeri bir haber kanalı olabilir- canlı olarak yayınlanacak bir yarışma ile gazeteci-yazar/yorumcu olabilecek bir çok genç yetenek keşfedilerek matbuat hayatımıza kazandırılabilir diye düşünüyorum. Bu neviden yarışmaları, burada ismini zikretmediğimiz diğer TV kanalları da, bazı düşünce kuruluşları yada üniversitelerin doğrudan mihmandarlığında yada en azından onların maddi-manevi desteğinde gerçekleştirebilirler şüphesiz. Belli bir seviye ve istikrar çizgisi korunduğu müddetçe, bu tür yarışmalar, düşünce hayatımızın zenginleşmesine katkı sağlayabilecek nitelikteki yeni cevherlerin ortaya çıkarılmasını mümkün kılacaktır.

Televizyonda canlı olarak yayınlanacak yarışmaya katılacak olan adaylar, müzik yarışmalarında olduğu gibi, önceden yapılacak ilanlar üzerine başvuracak çok daha geniş bir aday kitlesi arasından, belli merkezlerdeki örneğin değişik üniversitelerde yapılacak elemeler sonrasında seçilebilir. Yazı yazma tekniği ve kültür birikimi ile yorum yapma ve bilgi üretme kabiliyeti gibi kıstaslar esas alınarak seçilecek 10-15 adayla sürdürülecek olan yarışma ilgili TV kanalında her akşam belli bir saat aralığında canlı olarak yayınlanabilir. Adaylar, gazete köşe yazısı yada yine bir gazetenin en çok bir yorum sayfasını dolduracak uzunluktaki birer metin hazırlayarak görüşlerini jüri önünde canlı olarak okuyacak, jüri üyeleri de, yukarıda belirttiğimiz kriterleri baz alarak bu yazıları değerlendirmeye tabi tutarak puanlayacaklardır. Adayların kazanmalarını yada elenmelerini belirleyecek asıl faktör ise, yine aynen müzik ve diğer sanat yarışmalarında olduğu gibi, halkın göndereceği SMS oyları olabilir.

Bu formattaki bir gazeteci-yazarlık yarışmasının tertiplenip televizyonda canlı olarak yayınlanmasının uygulamada ne derece mümkün olduğunu bilmem ama, bir süredir aklımın bir köşesinde yer tutan bu düşüncemi yazarak, bu işi gerçekleştirebileceğini yada böyle bir organizasyonun meydana getirilmesine en azından görüşleriyle katkı sağlayabileceğini tahmin ettiğim birilerine aktarmak istedim. Bu iş için çok daha farklı yöntemler de bulunabilir hiç şüphesiz, ama, günlük siyasal, sosyal, ekonomik..vb. gelişmeler konusunda topluma kanaat önderliği yapan gazeteci-yazar camiasına taze kan mesabesinde olacak, Ülkenin değişik katmanlarına mensup genç yeteneklerin katılmasının etkili yollarının mutlaka bulunmasının da gerektiğini düşünüyorum. 19.03.2008

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Paylaştıklarınız bizim için çok önemli ve yararlı teşekkür ederiz ve Apple Servisi olarak ve başarılarınızın devamını dileriz.