20 Aralık 2008 Cumartesi

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Bu Yıl Sönük Geçti.

647 yıllık geçmişiyle dünyanın en uzun süren spor müsabakası olduğu belirtilen, Edirne’ deki yağlı güreş organizasyonunun bu yıl geçmiş dönemlerden çok daha sönük geçtiği gözlendi.

Edirne’ nin tanıtımı ve turizmine önemli bir katkısı olan ata yadigarı bu dev güreş organizasyonuna her yıl değişik yaş ve sikletten yüzlerce güreşçi katılır.

Genellikle 2-3 gün süren güreş müsabakalarına ilgiyi artırmak için, güreşlerin yapıldığı günleri önceleyen bir haftalık süre boyunca, “er meydanı” olarak adlandırılan güreş sahasının etrafı panayır alanına dönüştürülür.

Bir hafta boyunca ve festival havası içerisinde devam eden bu panayırda insanların aileleriyle gönüllerince eğlenebilmeleri için yüzlerce alış veriş ve eğlence standı kurulur. Ülkenin tanınmış sanatçıları davet edilerek halka ücretsiz konser vermeleri sağlanır.

Edirne’ de bu organizasyona öteden beri büyük önem verilir. Bu etkinliklerin Edirne’ nin ve Edirnelilerin yaşamında önemli bir yeri vardır. Öyle ki, Kırkpınar yağlı güreşleri ve kültür etkinlikleri haftası için haftalar hatta aylar öncesinden büyük hazırlıklar yapılır. Hatta Edirne yöresine ait olup Kırkpınar ve yağlı güreşler için bestelenmiş pek çok şarkı ve türkü bile mevcuttur. Bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinde Edirne’ de; valilikten belediyeye ve öteki pek çok resmi ve sivil kuruluşa kadar her kes canla başla çalışır.

Ancak, 647’ si düzenlenen bu organizasyonun, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, pek bir sönük geçti.

Sönüklük, daha ziyada, seyircilerin azlığından kaynaklandığı gözlendi. Her yıl, sadece Edirne ve havalisinden değil, Türkiye’ nin neredeyse her yerinden binlerce, on binlerce insan güreşleri izlemek için buraya akın ederken bu sene böyle olmadı.

Bazıları, katılımdaki bu zayıflığı daha çok insanlardaki kene korkusuna bağlıyorlar. Malum, güreş müsabakaları çimenler üzerinde yapılıyor. Yine, bütün bu etkinlikler, Tunca nehrinin kıyısında bulunan ve “Sarayiçi” denilen; Edirne’ nin başkentlik yapmış olduğu eski Osmanlı dönemine ait saray kalıntılarının bulunduğu çayırlık muhitte gerçekleşiyor. Bu nedenle, insanlardaki kene endişesinin katılımı olumsuz yönde etkilemesi doğaldır.

Kırkpınara katılımdaki düşüklüğü ekonomik şartlardaki kötülüğe bağlayanlar da var. İnsanların güreşleri izlemek ve Kırkpınar etkinliklerine katılmak için ekonomik sıkıntılar yüzünden bu sene para ayıramadıklarını öne sürenler de oldu.

Ama, Kırkpınar’ daki sönüklüğün asıl nedeni bizce, saydığımız diğer iki sebebin yanı sıra, bu etkinlikleri öteden beri organize edegelen Edirne Belediyesindeki maddi vb. sıkıntılardır. Eskiden Belediye, Kırkpınar’ ı tanıtmak ve ona olan ilgi ve katılımı artırmak maksadıyla Türkiye ölçeğinde faaliyetler gerçekleştiriyordu. Hatırlarsanız..neredeyse her sene, Kırkpınar ağalığına kimin aday olacağı tartışmaları gündeme gelirken, Ülkenin tanınmış simalarından sanatçı Fatih Ürek’ in ismi hep gündeme gelir ve sayın Ürek ismi üzerinden bir nevi gündem oluşturulurdu. Ama bu sene bu tür faaliyetlere, Belediye’ deki bahsettiğimiz bu sıkıntılar nedeniyle imkan bulunamadı.

Şimdi her kes önümüzdeki yıla bakıyor. Umarız, seneye yapılacak olan Kırkpınar organizasyonu bu yılki gibi cansız geçmez ve eski şatafatlı havası içinde gerçekleşir de Edirne ve Edirnelilerin gönlü burkulmaz.

1 yorum:

EKREM KÖSEOĞLU dedi ki...

düşünce iklimiyle aynı adı taşıyoruz